- 0(506)843 20 09
- iletisim@yunussoysal.av.tr
Ankara Miras Avukatı Mı Arıyorsunuz?
Bu makalemizde sizlere Ankara Kentsel Dönüşüm Avukatı ve Kentsel Dönüşüm süreci ile ilgili bilgileri tüm bilgileri sizlerle paylaşacağız. Kentsel Dönüşüm süreci uzmanlık gerektiren hukuki bilgiye dayandığından ilgili süreçlerin bir Kentsel Dönüşüm Hukuku Avukatının hukuki yardımı eşliğinde sürdürülmesini tavsiye ederiz. Kentsel Dönüşüm Avukatlığı Soysal Hukuk Bürosu tarafından aktif bir şekilde sürdürülmektedir. Kentsel Dönüşüm Avukatı kentsel dönüşümde yaşanan sorunlarla ilgili idari ve adli süreçlerde avukatlık ve danışmanlık hizmeti sunar.
Kentsel dönüşüm; zaman içinde yıpranan, eskiyen, atıl kalan ve şehrin dokusuna uygun düşmeyen yapıların bulunduğu alanların sosyal ve ekonomik nedenler göz önüne alınarak ıslah edilmesi, değiştirilmesi ve yenilenmesi uygulamasıdır. Kentsel Dönüşüm 6306 sayılı kanundaki tanımı ile; afet riski altındaki alanlar ile bu alanlar dışındaki riskli yapıların bulunduğu arsa ve arazilerde, fen ve sanat norm ve standartlarına uygun, sağlıklı ve güvenli yaşama çevrelerini teşkil etmek üzere iyileştirme, tasfiye ve yenileme faaliyetleridir.
Kentsel dönüşüm ile, kentlerde oluşan sürekli sürekli değişim ihtiyacını karşılamak, kentlerde yaşam kalitesini yükseltmek, kentlerin etkili kullanılmasını sağlamak, riskli yapı ve riskli alan sayılan bölgeleri güvenli yaşam alanına dönüştürmek amaçlanmaktadır.
Kentsel Dönüşümün amacı Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’nun 30.11.2020 tarihli Esas : 2020/1246 E. – 2020/2756 K. Sayılı kararında; “Güvensiz yapı stoğuna, niteliksiz çevre ve yüksek yapılaşma yoğunluğuna sahip alanda, deprem riski nedeniyle, bölgenin olası bir depreme hazırlıklı hale getirilmesi, fiziki ve sosyal kent dokusunun iyileştirilmesi, alt ve üst yapı hizmetlerinin tamamlanması, estetik ve fonksiyonel yaşam alanlarının oluşturulması için dönüşümün gerçekleşmesi “ olarak tanımlanmıştır.
Asıl yapıyı tamamen bozmadan riskli olduğu düşünülen yapı üzerinde çeşitli güçlendirme ve yenileme çalışmaları yapılarak yapının tadilat sürecinden geçirilmesidir. Bu işlemler sonucunda yapının taşıdığı risk ortadan kalkar.
Ekonomik olarak ömrünü tamamlamış olan yapıların yıkılarak yeniden modern standartlarda inşa edilmesidir.
Sosyal, kültürel, ekonomik anlamda işlevini yitirmiş olan alan ve yapıların işlevlerini yitirmesine neden olan faktörlerin ortadan kaldırılmasıdır.
Kentsel Dönüşüm sürecince mülkiyet hakkı taşınmaz üzerinde yapılacak işlemlere bağlı olarak değişimlere uğramakta olup, yenileme süreci sonunda mülkiyet hakkının korunması gerekmektedir.
6306 sayılı Kanun’un 6. maddesinin 1. fıkrası uyarınca; bir taşınmaz üzerindeki riskli yapının yıkılması durumunda söz konusu taşınmaz arsa haline gelir. Ayrıca arsa haline gelen bu taşınmazda önceden kurulmuş olan kat irtifakı ve kat mülkiyeti, Bakanlığın talebi üzerine ilgili tapu müdürlüğü tarafından resen terkin edilir.
Riskli yapının yıkılması ile birlikte arsa haline gelen taşınmaz hakkında, yapı maliklerinin yüklenicilerle arsa payı karşılığı inşaat sözleşmeleri yapmaları mümkündür.
Arsa payı karşılığı inşaat sözleşmesi, yüklenicinin finansı kendisi tarafından sağlanarak arsa malikinin arsası üzerine bina yapımı işini üstlendiği, arsa malikinin ise bedel olarak binadaki bir kısım bağımsız bölüm mülkiyetini yükleniciye geçirmeyi vaat ettiği sözleşme olarak tanımlanabilir.
Arsa payı karşılığı inşaat sözleşmeleri düzenlenilirken mülkiyet hakkının korunması temel amaç edinilmelidir. Kullanma, yararlanma ve tasarrufta bulunma imkanı tanıyan ayni bir hak niteliğinde olan mülkiyet hakkı, sahibine en geniş kapsamlı yetkileri verir.
Kentsel dönüşüm kapsamında yıktırılan binanın yerine yenisinin yapılması kararının verilmesi durumunda, bina maliklerinin sahip olduğu pay oranlarının orantısız biçimde azaltılması mülkiyet hakkını zedeleyecektir. Yıkılacak bina ile yapılacak bina karşılaştırılmalı, uygun düştüğü ölçüde yapı maliklerinin bağımsız bölümlerinin konum, katı, büyüklüğü ve diğer özellikleri muhafaza edilmelidir. Aksi durumda tarafların sebepsiz zenginleşmesine yol açacaktır.
Kentsel Dönüşüm süreci uzmanlık gerektiren hukuki bilgiye dayandığından ilgili süreçlerin Ankara Kentsel Dönüşüm Hukuku Avukatının hukuki yardımı eşliğinde sürdürülmesini tavsiye ederiz.
Türk Borçlar Kanunun 77 – 82. maddeleri gereğince, haklı bir sebep olmaksızın, bir başkasının mal varlığından veya emeğinden zenginleşen bu zenginleşmeyi geri vermekle yükümlüdür. Sebepsiz zenginleşmeden söz edilebilmesi için, bir taraf zenginleşirken diğerinin fakirleşmesi, zenginleşme ve fakirleşme arasında uygun nedensellik bağının bulunması ve zenginleşmenin hukuken geçerli bir nedene dayalı olmaması gerekir. Sebepsiz zenginleşme kurumunun amacı, haksız değer kaymalarının önlenmesi olup, tam bir eski hale getirme özelliği taşımaktadır.
Kentsel dönüşüm sürecinde yapı malikleri taşınmazlarını yıktırarak yeniden inşa edilmek üzere müteahhit ile anlaşmaktadırlar. Ancak müteahhit ile yapılan satış vaadi ve arsa payı karşılığı inşaat sözleşmesi neticesinde katlardaki daire paylaşımlarının eşite yakın metrekarelerde yapılacağı kararlaştırılsa dahi binanın yıkılarak yeniden inşa edilmesiyle birlikte, bağımsız bölümler arasında sebepsiz zenginleşme neticesi doğuracak şekilde açık bir eşitsizlik meydana gelebilir.
Örneğin, yıkım öncesinde 1. Katta net 130 metrekare taşınmazı bulunan bir malik, taşınmazın yıkılıp yeniden yapılması sonrasında eski taşınmazına nazaran daha düşük kalite ve ölçülerde bir konut sahibi olabilir. Dairelerin gerek oda sayısı, gerekse metrekare ve diğer unsurlar yönünden birbirinden farklı olması, bunun sonucunda dairelerin orantısız olarak değerlenmesi malikin zarara uğramasına neden olacağından burada keşif ve bilirkişi incelemesi yaptırılmak suretiyle hangi dairede ne miktarda sebepsiz değer artışının meydana geldiğinin tespit edilip tazminat talebinde bulunmak mümkündür.
Açılacak dava özel bilgi ve uzmanlık gerektirdiğinden bu süreçlerin Ankara Kentsel Dönüşüm Avukatı ile takip edilmesi olası hak kayıplarının önüne geçecektir.
Riskli yapı kararı sonrasında ortaya çıkacak tüm vergi ve harçlardan maliklerin sorumluluğu bulunmamaktadır. Bazı durumlarda belediye yahut idarelerin vergi ve harç talep ettiği görülmekte ise de söz konusu ödemelere itiraz ve ödemelerin iptal ettirilmesi mümkündür.
Riskli alan ve riskli yapı kararı sonrasında yıkılmasına karar verilen ve gerek malikler tarafında gerekse idare tarafından yıkılan taşınmazlarda kat maliklerinin konut ve işyeri tahsisinde faydalanmaları mümkündür.
Konut veya işyeri tahsisi idare tarafından sağlanamıyorsa bu durumda kentsel dönüşüm sürecinde bulunan kat maliklerine kira yardımı verilmesi mümkündür.
Riskli alan, zemin yapısı veya üzerindeki yapılaşma sebebiyle, can ve mal kaybına yol açma riski taşıyan ve Cumhurbaşkanınca riskli olduğu kararlaştırılan alandır. Riskli alan kavramı 6306 sayılı kanuna göre ikiye ayrılmaktadır. Bunlar;
Riskli yapı 6306 sayılı kanunda; Riskli alan içinde veya dışında olup ekonomik ömrünü tamamlamış olan ya da yıkılma veya ağır hasar görme riski taşıdığı ilmî ve teknik verilere dayanılarak tespit edilen yapıyı ifade etmektedir. Ekonomik ömrünü tamamlamış yapılar dışındaki yapıların riskli olduğunun tespiti ilmi ve teknik verilere göre yapılmaz ise bu idari işlem hukuka aykırı olacaktır.
Riskli yapıların tespiti, Kentsel Dönüşüm Başkanlığınca hazırlanacak yönetmelikte belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde masrafları kendilerine ait olmak üzere, öncelikle yapı malikleri veya kanuni temsilcileri tarafından, Başkanlıkça lisanslandırılan kurum ve kuruluşlara yaptırılır ve sonuç Başkanlığa veya İdareye bildirilir.
Başkanlık/İdare riskli yapıların tespitini resen yapabileceği gibi süre vererek maliklerden veya kanuni temsilcilerinden de isteyebilir. Verilen süre içinde maliklerce tespit yaptırılmadığı takdirde, tespitler Başkanlıkça veya İdarece yapılır veya yaptırılır. Başkanlık, belirlediği alanlardaki riskli yapıların tespitini süre vererek İdareden de isteyebilir.
Riskli yapı tespiti yapılmasının engellenmesi durumunda; Başkanlıkça/İdarece talep edilmesi halinde, mülki idare amiri tarafından verilecek yazılı izine istinaden yeterli kolluk kuvveti marifetiyle kapalı kapıları/alanları açmak veya açtırmak suretiyle resen tespit yapılır/yaptırılır.
Riskli yapı tespitlerine karşı maliklerce veya kanuni temsilcilerince on beş gün içinde itiraz edilebilir. Bu itirazlar, Başkanlığın talebi üzerine, üniversitelerce ilgili meslek disiplini öğretim üyeleri arasından görevlendirilecek dört ve Bakanlıkta/Başkanlıkta görevli üç kişinin iştiraki ile teşkil edilen teknik heyetler tarafından incelenip karara bağlanır.
Riskli Yapının Tespiti süreci olası hukuki uyuşmazlıkların sıklıkla ortaya çıktığı bir aşama olduğundan ilgili süreçlerin Ankara Kentsel Dönüşüm Hukuku Avukatının hukuki yardımı eşliğinde sürdürülmesini tavsiye ederiz.
Yapının riskli yapı olduğunun tespiti yapıldıktan sonra kat maliklerince toplantı yapılması gerekmektedir. Yapılacak toplantıda riskli yapı tespiti sonrasında hangi işlemin yapılacağına karar verilir. Alınan kararın 2/3 çoğunlukla alınması halinde karar yeter sayısına ulaşılmış olur.
Riskli yapılar, tapu kütüğünün beyanlar hanesinde belirtilmek üzere, tespit tarihinden itibaren en geç on iş günü içinde Başkanlık veya İdare tarafından ilgili tapu müdürlüğüne bildirilir ve ayni ve şahsi hak sahiplerine tebliğ yerine kaim olmak üzere, tespite ilişkin bilgileri ihtiva eden tutanak yapıya asılır, maliklere e-Devlet Kapısı üzerinden bildirilir ve ilgili muhtarlıkta on beş gün süre ile ilan edilir. Riskli yapı tespit işlemi, muhtarlıkta yapılan ilanın son günü ayni ve şahsi hak sahiplerine tebliğ edilmiş sayılır. Riskli yapılar, ayrıca Başkanlığın internet sayfasında on beş gün süre ile ilan edilir.
Bu aşamadan sonra ilgililerce taşınmazın riskli yapı olmadığının iddia edilmesi yahut bu yönde bir dava açılması mümkün değildir.
Riskli yapı tespitine karşı yapı malikleri veya kanunî temsilcilerince riskli yapı tespitine ilişkin olarak ilgili muhtarlıkta yapılan ilanın son gününden itibaren 15 gün içinde yapının bulunduğu yerdeki Müdürlüğe veya yetki devri yapılmış ise İdareye itiraz edilebilir. İtirazın süresi içerisinde ve yapı malikince veya kanunî temsilcilerince yapılıp yapılmadığı Müdürlükçe veya İdarece kontrol edilir. Süresi içinde yapılmayan itirazlar ile yapı malikince veya malikin vefat etmiş olması halinde mirasçılarınca yapılmayan itirazlar işleme alınmaz.
Yapılan bu itiraz İdare tarafından reddedildiği takdirde ilgililerin bu idari işleme karşı dava açma hakkı bulunmaktadır. Söz konusu idari kararın itiraz eden tebliğinden itibaren 30 gün içerisinde dava açılması gerekmektedir. Bu karara karşı idari dava açma süresi olan 60 gün içerisinde de dava açılabileceğine ilişkin Danıştay kararları mevcuttur. Açılacak davanın yürütme durdurma talepli olarak açılması zaruridir, aksi halde riskli yapı süreci kesintiye uğramdan devam edebilecektir. Bu davanın açılabilmesi için itiraz makamına başvurulması da zorunlu değildir.
Riskli Yapı Tespitine Karşı İtiraz ve Dava Yolu uzmanlık gerektiren hukuki bilgiye dayandığından ilgili süreçlerin Ankara Kentsel Dönüşüm Hukuku Avukatının hukuki yardımı eşliğinde sürdürülmesini tavsiye ederiz.
Riskli yapı tespitine karşı yapılan itirazın reddedilmesi veya riskli yapı tespitine itiraz edilmemesi suretiyle, riskli yapı tespitinin kesinleşmesi halinde riskli yapının yıktırılması ilgili idareden istenir.
Kanun kapsamındaki yapıların tahliyesine ve yıktırılmasına ilişkin olarak hak sahiplerine yapılacak tebligat; tahliye ve yıktırmaya ilişkin riskli yapılarda tutanağın düzenlenerek yapıya asılması, maliklere e-Devlet Kapısı üzerinden bildirilmesi ve ilgili muhtarlıkta on beş gün süre ile ilan edilmesi suretiyle yapılır.
Tahliye ve yıktırmaya ilişkin işlem, muhtarlıkta yapılan ilanın son günü ayni ve şahsi hak sahiplerine tebliğ edilmiş sayılır. Tahliyesi istenilen yapılar, ayrıca Başkanlığın internet sayfasında on beş gün süre ile ilan edilir.
Riskli yapının yıktırılması için İdarece;
Riskli yapının yıktırılması yerine güçlendirilmesinin istenilmesi durumunda riskli yapının yıktırılması için maliklere verilen süre içerisinde; maliklerce, güçlendirmenin teknik olarak mümkün olduğunun tespit ettirilmesi, Kat Mülkiyeti Kanununun 19 uncu maddesinin ikinci fıkrasında belirtilen şekilde güçlendirme kararı alınması, güçlendirme projesinin hazırlatılması ve imar mevzuatı çerçevesinde ruhsat alınması gerekir. Güçlendirme işi, yapılacak güçlendirmenin mahiyetine göre ruhsatı veren idare tarafından belirlenecek süre içerisinde tamamlandıktan sonra tapu kaydındaki riskli yapı belirtmesinin kaldırılması için Müdürlüğe başvurulur.
Yıkım kararına karşı idari yargıda dava açılması mümkündür. Buna göre;
Riskli yapı olarak tespit edilen yapıların malikleri riskli yapı yıkıldıktan sonra bağımsız bölümlerine karşılık olan arsa paylarına göre pay elde eder. Arsa payları ile bağımsız bölümleri orantısız olan malikler arsa paylarının düzeltilmesi için dava yoluna başvurmak zorundadırlar.
Yıkım gerçekleştikten sonra arsa malikleri yapılan tebligatın üzerinden 30 gün geçmesine rağmen 2/3 çoğunluğu sağlayamamışlarsa;
Kentsel dönüşüme ilişkin kararın kat mülkiyetine yahut kat irtifakına tabi bir yapı için de alınması mümkündür. Bu karar, kat malikleri kurulu tarafından alınır. Kurul kararının hukuka ve hakkaniyete aykırı olması durumunda iptali, dava yoluyla istenebilir. Bu davalarda görevli mahkeme Sulh Hukuk Mahkemesidir.
KMK’nun 33. maddesi gereğince, kurul toplantısına katılan ancak 32 nci madde hükmü gereğince aykırı oy kullanan her kat maliki karar tarihinden başlayarak bir ay içinde, toplantıya katılmayan her kat maliki kararı öğrenmesinden başlayarak bir ay içinde ve her halde karar tarihinden başlayarak altı ay içinde kat malikleri kurulu kararlarının iptali davası açabilir. Kat malikleri kurulu kararlarının yok veya mutlak butlanda hükümsüz sayıldığı durumlarda süre koşulu aranmaz.
Yazımızı burada noktalıyoruz ve faydalı olmasını diliyoruz. Ankara Kentsel Dönüşüm Hukuku Avukatı Yunus Soysal, Kentsel Dönüşüm hukukundan kaynaklanan uyuşmazlıkların yargı mercileri önünde çözülmesine ilişkin hukuki danışmanlık ve avukatlık desteği sağlamaktadır. Ankara Kentsel Dönüşüm Hukuku Avukatı Yunus Soysal alanına giren davalarda her tür hukuki süreç takibini yerine getirmektedir. Sizlerin de Kentsel Dönüşüm Avukatına ihtiyacınız varsa Ankara Kentsel Dönüşüm Hukuku Avukatı Yunus Soysal ile iletişime geçebilirsiniz.
Ankara merkezli hukukçudur. Uzmanlık alanları arasında Kira Hukuku, Miras Hukuku, İdare Hukuku, Şirketler Hukuku, İş Hukuku ve Gayrimenkul hukuku bulunmaktadır. Ankara Barosuna bağlı serbest avukat olarak gerçek ve tüzel kişi müvekkillerin her tür hukuki süreç takibini ve dava takibini yürütmektedir. Mesleki bilgisi ve tecrübesiyle kendi alanındaki davalarda müvekkillerine en iyi sonuçları sunma konusunda azimlidir. Adaletin her zaman en yüksek standartlarda uygulanmasını, bu sayede hukuki süreçlerde bilinçli, etkin ve doğru kararlar alınmasını sağlamaktadır. Müvekkillerimize sunduğumuz hizmetlerimiz kapsamında hedeflenen amaçlara en doğru hukuki destek ile ulaşabilmelerini sağlamayı etik değerlerimize olan bağlılığımız ile elde etmeye gayret göstermekteyiz.
Av. Yunus Soysal İletişim
Web Tasarım: Veomer | Tüm hakları saklıdır. © 2024 Ankara Miras Avukatı